Programın Amacı
Günümüzde sağlık hizmetlerinden yararlanma imkânının artmasıyla birlikte sağlık kurumuna gidemeyecek olan veya terminal dönemdeki hasta bireylere evde sağlık hizmetlerinin profesyonel sağlık ekibi üyeleri tarafından sunulması gündeme gelmiştir. Yalnızca tedavi edici değil, koruyucu, destekleyici ve rehabilite edici sağlık ve sosyal hizmetlerine duyulan ihtiyaç ve talebin artmasına bağlı olarak eğitimli ve donanımlı sağlık personeli ihtiyacı da artmaktadır. Bu amaçla Sağlıkta Dönüşüm Projesi gereği, Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarınca evde sağlık hizmetlerinin verilmesine yönelik 10.03.2005 tarihli “Evde Sağlık Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmelik” ve 01.02.2010 tarihli “Sağlık Bakanlığınca Sunulan Evde Sağlık Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge” yürürlüğe girmiştir.
Evde hasta bakımı esas olarak bireyin sağlık bakım uygulamalarına yönelik gereksinimlerinin evinde karşılanmasını kapsamaktadır. Bireylerin ailelerinden ve sosyal çevrelerinden ayrılmadan, ihtiyaç duydukları sağlık ve bakım hizmetlerine kendi ortamlarında ulaşmalarını sağlayarak bireyin dolayısıyla toplumun yaşam kalitesi düzeyini yükseltmeyi hedeflemektedir.
Programın Misyonu
Evde Hasta Bakım Hizmetlerinin günümüzde ve gelecekte gereksinim duyduğu; bilgi, beceri ve donanıma sahip, ekip içinde uyumlu çalışan, insan ve hasta haklarına saygılı, sorumluluk sahibi, değişime ve gelişime açık, ülkemizin değerlerini koruyan ve savunan evde hasta bakım teknikerleri yetiştirmektir.
Programın Vizyonu
Sağlık eğitim sektöründe öncü ve tercih edilen, ulusal ve uluslararası düzeyde eğitim kalitesi standartlarına uygun eğitim veren, sağlık hizmetlerinin diğer kurumlarıyla iş birliği içinde olan, sağlığın korunması, geliştirilmesi ve rehabilitasyonunda farkındalık oluşturan, eğitim, öğretim ve araştırma kurumu olmaktır.
Mezunlarına Verilen Unvan
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan öğrencilere “Ön Lisans Diploması” ve “Evde Hasta Bakımı Teknikeri” unvanı verilir.
Eğitim Türü
Tam zamanlı, örgün eğitim verilmektedir.
Dikey Geçiş Sistemi ile Tercih Edilebilecek Bölümler
Evde Hasta Bakımı ön lisans programını başarı ile tamamlayan adaylar, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı olmaları halinde aşağıda belirtilen lisans programlarında eğitimlerine devam edebilmektedirler:
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Beslenme ve Diyetetik
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
- Gerontoloji
- Hemşirelik
- Sağlık Yönetimi
- Sosyal Hizmet
Programdan Mezun Olacak Öğrencilerin İstihdam Edilebileceği Alanlar
- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı
- Sağlık Bakanlığı
- Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü
- Hastaneler
- Darülaceze Müessesesi Müdürlüğü
- Yerel Yönetimler
- Üniversiteler
- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü
- Sivil toplum kuruluşları
- Özel bakım merkezleri
- Huzur evleri, Bakım evleri vb. kuruluşlar. Ayrıca kişilere özel sağlık bakım hizmeti verebilmektedirler.
Tarihçemiz
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü, Evde Hasta Bakımı programı 2017-2018 yılında ilk öğrencilerini kabul ederek ve eğitime başlamıştır.