Hastalarımızın yaşam süresinin artmasına ikincil olarak kronik böbrek yetmezliği ülkemiz için önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Türk Nefroloji Derneğinin 2017 verilerine göre hemodiyaliz ve periton diyalizi tedavisi gören hasta sayısı 61.981 iken, her yıl yeni eklenen hasta sayısı 10.552’dir. 2019 yılında yayınlanan yeni diyaliz yönetmeliğine göre, hemşirelerin sertifikasyon programı ile diyalizde çalışmasının önü kapatılmış olup, sadece meslekyüksekokulu mezunu diyaliz teknikerlerinin diyaliz merkezlerinde çalışmasına izin verilerek diyaliz tekniklerine mezuniyet sonrası iş bulma konusunda bir avantaj sunulmuştur. Programımızda her öğrenci hemodiyaliz veya periton diyaliz merkezlerinde rahatlıkla çalışabilecek bilgi ve uygulama donanımına sahip olarak mezun olmaktadır.
Programımızda görevli öğretim elemanı sayısı iki olup, müfredatımıza göre meslek yüksekokulundaki diğer programlardan öğretim elemanı desteği alınmaktadır. Hazırlık sınıfımız bulunmamaktadır.
Programımızdaki öğrenciler üniversitemize bağlı SUAM’ların diyaliz ünitelerinde ilk yıl haftada 8 saat, ikinci yıl haftada 16 saat uygulamalı eğitim görmektedirler.
Programımızdaki her öğrenci üniversitenin ayarlayacağı veya kendi istediği bir merkezde 30 gün boyunca yaz stajı yapmaktadır.
Mezun öğrenciler, tüm resmi ve özel hastanelerin diyaliz birimlerinde görev alabilirler. Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda, devlet ve sosyal sigorta hastaneleri, üniversite hastanelerinde, diyaliz teknikerlerine ihtiyaç duyulmakta, ayrıca kamu kurumları dışında özel hastane ve poliklinikler bu program mezunları için ciddi bir istihdam alternatifi oluşturmaktadır. Mezun olan öğrenciler genellikle kamu hastanelerini tercih ettiği için KPSS sınavına girerler. Yapılan KPSS sınavında atanmak için yeterli puanı alanlar memur statüsünde istedikleri bir devlet sağlık kurumunda işe başlamış olurlar. KPSS ile atanamayanlar ise özel hastanelere veya özel diyaliz merkezlerine iş başvurusunda bulunarak, buralarda çalışma olanağı bulmaktadır.
Program hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.