Diş protez teknolojisi programı, ağız ve diş sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır ve diş hekimliği protez uygulamalarının yapım ve teknik üretim süreçlerini içerir. Bilindiği üzere, ülkemizin ağız ve diş sağlığı alanında yıllardır var olan diş hekimi açığı, son yıllarda birçok diş hekimliği fakültesi açılarak kapatılmaya çalışılmıştır. Bu durum, yakın bir gelecekte, ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde ve dolayısıyla diş protez hizmetlerinde bir artışa neden olacak ve dolayısıyla diş protez teknisyenlerine ve hizmetlerine de bir talep oluşturacaktır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ortalama yaşam süresi artmakta ve bu durum yaşlı nüfusun artmasına neden olmakta ve dolayısıyla protetik tedavi ihtiyacını da etkilemektedir. Diş protez teknolojisi programımızın amacı, insanımıza ve hekimlerimize kaliteli ve bilimsel temele uygun olarak hizmet edecek donanımlı diş protez teknisyenleri yetiştirmektir.
Programımızda kadrolu 1 öğretim görevlisi mevcut olup, dersler Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden görevli öğretim üyeleri ile birlikte işlenmektedir. Diş protez programımızda hazırlık sınıfı yoktur.
Programımızın Hamidiye Sağlık Meslek Yüksekokulu bünyesinde, kendine ait 40 kişilik diş protez uygulama laboratuvarı bulunmaktadır.
Yüksekokulumuz diş protez teknolojisi programı birinci sınıf öğrencileri (2.yarıyıl sonunda) Staj Eğitim Komisyonu’nun belirlediği tarihlerde (Temmuz-Ağustos aylarında) 30 (otuz) işgünü zorunlu staj yapmak zorundadırlar. Öğrenciler stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapabilecekleri gibi, özel veya kamu hastanelerinin diş protez laboratuvarlarında da yapabilirler. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır.
Diş protez teknolojisi programından başarıyla mezun olan öğrencilere, diş protez teknisyeni unvanı verilir. Kamu hastaneleri ve ağız ve diş sağlığı merkezleri veya diş hekimliği fakülte hastaneleri diş protez laboratuvarlarında çalışabilecekleri gibi, özel sektör diş protez laboratuvarlarında da iş bulabilirler veya doğrudan kendileri özel diş protez laboratuvarı açabilirler. Diş teknisyenleri diş protez laboratuvarlarında çalışırlar, Protetik tedavinin bir veya iki bölümü üzerinde uzmanlaşabilirler. Meslekte ustalaşmak birkaç yılı alabilir veya üst düzey mesleki kurslar yoluyla bu beceriler hızla kazanılabilir. Bazı diş teknisyenleri satış, pazarlama, ürün geliştirme veya eğitim sektörlerinde de çalışabilirler.
Programımız üretim odaklı, yoğun laboratuvar çalışması içeren bir bölümdür. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, SHMYO diş protez laboratuvarında laboratuvar uygulama dersleri için gerekli olan birçok araç gereç ve demirbaş mevcut olmasına rağmen, korunma ve aletin bakımı açısından kişisel sorumluluk ve dikkat gerektiren bazı alet ve cihazların (tur motoru ve piyasemen gibi) öğrenciler tarafından alınması gerekmektedir. Bu hususun programa kayıt olacak aday öğrenciler tarafından dikkate alınması gereklidir.
Program hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.