
Ağız ve Diş Sağlığı Programı, diş polikliniklerinde diş hekimine tüm klinik çalışmalarında destek olan sağlık teknikerlerini yetiştirir.
Sağlık Bakanlığı verileri göstermektedir ki, ülkemizde ağız ve diş sağlığı ile ilgili personele olan talep, arzın çok üstünde kalmaktadır. Ülkemizde, 2023 yılında yaklaşık 30.000 diş hekimi ihtiyacı doğacağı ve aynı dönem itibariyle diş hekimi sayısının ise 20.000 dolaylarında seyredeceği hesaplanmaktadır. Bu verilere göre, diş hekimi açığına paralel olarak ağız ve diş sağlığı personeline olan talebin de benzer bir seyir izleyeceği öngörülebilir.
Program dersleri ağırlıklı olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden görevli öğretim üyeleri ile işlenmektedir. Ortak dersler ise üniversite bünyesindeki öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Ağız ve Diş Sağlığı programımızda hazırlık sınıfı yoktur.
Yüksekokulumuz Ağız ve Diş Sağlığı programı birinci sınıf öğrencileri (2.yarıyıl sonunda) Staj Eğitim Komisyonu’nun belirlediği tarihlerde (Temmuz-Ağustos aylarında) 30 (otuz) işgünü zorunlu staj yapmak zorundadırlar. Öğrenciler stajlarını üniversitemiz ile afiliye (Birlikte Kullanım) Protokolü olan Sağlık Bakanlığına bağlı Uygulama ve Araştırma Hastaneleri ilgili bölümlerinde yapabilecekleri gibi, özel veya kamu hastanelerinin diş protez laboratuarlarında da yapabilirler. Staj değerlendirmesi ve uygulamaları Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi esaslarına göre yapılır.
Bu programdan mezun olan öğrenciler hastanelerde "Ağız ve Diş Sağlığı Teknikeri" olarak çalışabilmektedir. Bu bölümden mezun olanlar diş laboratuvarlarında, diş kliniklerinde, hastanelerin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde ve diş sağlığı konusunda teknik donanım sağlayan firmalarda çalışabilirler. Bu bölümden mezun olanlar bireysel çalışma imkânına sahip olmayıp diş kliniklerinde, hastanelerin diş sağlığı ile ilgili birimlerinde veya kamu kuruluşlarında çalışabilirler. Devlet ve özel hastanelerde Ağız ve Diş Sağlığı Teknikerlerine ciddi ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle özel Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin açılabilmesi için diş hekimi sayısıyla orantılı Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü’nden mezun olmuş tekniker istihdamı şart koşulmaktadır.
Ağız ve Diş Sağlığı ön lisans programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı´nda başarılı oldukları takdirde, "Sağlık İdaresi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık Kurumları Yöneticiliği, Sağlık Yönetimi" gibi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
Program hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.