Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümünün eğitim dili Türkçe olup hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. Bölümün amacı, üst düzeyde bilgi birikimine sahip, toplumu tehlikelere hazırlayan ve hayat kurtaran, risk azaltma ve güvenlik kültürü çalışmalarını ön planda düşünen, iyi iletişim kurabilen, araştırmacı, baskı altında bilimsel ve doğru kararlar alabilen, alanında ulusal ve uluslararası nitelikte liderlik yapabilecek nitelikli ve yeterli Acil Yardım ve Afet Yönetimi uzmanlarını yetiştirmek, acil yardım ve afet bilimi konularında yaptığı araştırmalarla evrensel bilgi birikimine katkı sunmak, acil yardım ve afetlere yönelik üretilecek politikalara ve uygulamalarda söz sahibi olmaktır.
Öğrenim süresi 8 yarıyıldır. Öğrencilerin öğrenimleri sırasında alacakları zorunlu ve seçimlik derslere ilişkin olarak bir haftanın beş eğitim öğretim gününde yapılan teorik ders, uygulama ve laboratuvar, yarıyıl içi proje, staj, bilgi beceri, seminer ve yetkinliklerin kazandırılmasına dayalı öğrenci is¸ yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü; ders saatlerinin yanı sıra klinik çalışması, ödev, sunum, sınava hazırlık, sınav, iş yeri eğitimi gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. Bir eğitim-öğretim yılında ders ve uygulama kredilerinin toplamı her dönem için otuz (30) AKTS kredisi olmak üzere toplamda atmış (60) AKTS’dir ve mezuniyet için toplam iki yüz kırk (240) AKTS kredisi alınması gerekir.
Fakülte öğretim programını tamamlayan öğrenciler “Acil Yardım ve Afet Yöneticisi” unvanı alırlar. Acil Yardım ve Afet Yönetimi mesleğindeki gelişmelere paralel olarak acil yardım ve afet yöneticilerinin çalışma alanları da oldukça fazlalaşmıştır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler KPSS ile atanıp Afet ve Acil Durum Başkanlığı, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, İtfaiye Teşkilatları ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi bazı kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı kanuna bağlı devlet memuru olarak çalışabilecekleri gibi Türk Kızılay’ı gibi vakıflar ve özel sektörlerde de iş bulma imkanına sahiptir. Ayrıca mezunlar istekleri doğrultusunda lisans sonrası, Afet Tıbbı yüksek lisans ve doktora eğitimlerini yapabilirler.