
Dil ve Konuşma Terapisti; dil, konuşma, ses, rezonans ve yutma bozukluklarını önleme, tarama, işlevsel değerlendirme, ayırıcı tanılama ve müdahale/rehabilitasyon alanında aktif sorumluluk üstlenen profesyonel bir sağlık meslek mensubudur. Pek çok bilim/alanın kesişimi üzerine kurulmuş olan Dil ve Konuşma Terapisi mesleği; klinik dilbilim, davranış bilimleri, araştırma bilimleri, halk sağlığı, temel biyomedikal bilimler ve meslek bilimlerini kapsamaktadır. Ülkemizde bilim ve meslek dalı olarak çok yeni bir alan olan “Dil ve Konuşma Terapisi”, lisans mezunlarını ilk olarak 2016 yılında mezun etmeye başlamıştır. Dil ve konuşma terapistliği mesleğini günümüzde hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde ihtiyaç duyulan ve çok kazandıran rekabetçi bir meslek dalı haline getirmiştir.
Eğitim-öğretim faaliyetlerine 2017 yılında başlayan bölümümüz; dil ve konuşma terapisti adaylarına 4 yıllık lisans dönemi boyunca, mesleklerini en etkili şekilde icra edebilecekleri akademik alt yapıyı kazandırmayı; çağdaş, bilimsel gelişme ve teknolojileri yakından takip ederek üniversitemize bağlı 25'i İstanbul'da, 15'i Ankara'da ve 18'i de ülkemizin diğer illerinde olmak üzere toplam 58 eğitim ve araştırma hastanesinde staj ve klinik çalışmalarını azami vaka görerek tamamlamalarını sağlamayı amaçlamaktadır.
Öğrencilerimiz, lisans öğrenimleri süresince zorunlu ders olarak genel İngilizce, alan terminolojisini içeren mesleki İngilizce hem uygulama alanında hem de akademik alanda ülkemizde dil ve konuşma terapisi mesleğinin gelişip yeni bir ufuk kazanmasında önemli rol oynayacaklardır. Bölümümüzden mezun olan öğrencilerimiz “Dil ve Konuşma Terapisti” unvanını alarak; üniversitelerde, devlet hastaneleri ya da özel hastanelerde, özel kliniklerde, rehabilitasyon ya da halk sağlığı merkezlerinde, okul öncesi eğitim kurumlarında, devlet okulları ve özel okullarda olmak üzere geniş iş imkanlarına sahip olmaktadırlar.
İlgili anlaşma uyarınca, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup, lise öğrenimini kesintisiz olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki (KKTC) örgün eğitim veren bir eğitim kurumunda tamamlayarak mezun olan ve KKTC kanunlarına uygun olarak kurulmuş olan üniversitelerin ön lisans ve lisans programlarına Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) uygun görüşü ve üniversitenin kendi belirlediği kurallar çerçevesinde yerleşmiş olanların diplomaları da denklik işlemine tabi tutulmaksızın Türkiye Cumhuriyeti’nde geçerli olduğu görüşü doğrultusunda programa, KKTC ve yabancı uyruklu öğrenciler kabul edilmektedir.